Peste 1.300 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.300 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore


Ultima zi a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Timiș, Mureș și Sibiu.


O pondere de 75% din totalul numărului de intervenții a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (986 de cazuri SMURD din totalul de 1.308 de situații de urgență gestionate).


Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 99 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 215 misiuni pentru protecția comunităților.


Echipajele de descarcerare au acționat în 8 situații, pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.


O misiune care s-a soldat cu victime a avut loc în județul Iași, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în urma unui accident rutier, produs pe raza localității Plugari. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului. În urma evenimentului rutier au rezultat 2 victime, încarcerate, dintre care una în stop cardio-respirator. Pompierii au extras cele 2 persoane, însă, în ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, persoana în stop cardio-respirator nu a răspuns menevrelor de resuscitare, iar cealaltă victimă a fost transportată la spital.


RECOMANDĂRI


Reamintim că, în această perioadă a anului, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.


De asemenea, pentru a preveni producerea unor incendii, nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc. Este important să nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, precum sobe, calorifere ori alte mijloace de încălzire.


În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


                                                                  SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

23.12.2021