Peste 3.500 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Peste 3.500 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Peste 3.500 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend


În acest sfârșit de săptămână, la nivel național, pompierii militari au gestionat 3.799 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 2.934 persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 224 incendii, precum și în alte 624 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 27 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:


Intervenția de vineri a pompierilor buzoieni, în urma unu incendiu, care s-a produs la o casă, în județul Buzău, localitatea Lipia. Echipajele de stingere sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau violent, pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de stingere, o persoană a fost găsită decedată.


De asemenea, tot pe parcusul zilei de vineri, echipaje de stingere din cadrul ISU Brăila au acționat pentru lichidarea flăcărilor unui incendiu, produs la o locuință, în localitatea Racovița. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că arderea se manifesta generalizat, la întreaga locuință, pe o suprafață de aproximativ 60 mp. Flăcările au fost stinse în scurt timp, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată în interiorul imobilului.


Totodată, un accident care s-a soldat cu un număr mare de victime, a avut loc duminică, în județul Dâmbovița, unde echipaje de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui eveniment rutier, pe raza localității Moroeni, DN 71, între un autoturism și un microbuz. Salvatorii sosiți la fața locului au acordat măsuri de prim ajutor pentru 9 victime, care au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare.


În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;

Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

20.12.2021