Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.211 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 935 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (222 cazuri), urmată de județele Mureș (47 cazuri), Cluj (44 cazuri) și Timiș (43 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 50 incendii, precum și în alte 224 de intervenții în sprijinul comunităților.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 4 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (1 persoană în județul BV, 1 persoană în județul CJ, 1 persoană în județul HD și 1 persoană în județul VL).
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
O misiune care putea avea repercusiuni grave, a avut loc în județul Sibiu, acolo unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru stingerea flăcărilor izbucnite la compartimentul motor al unui autobuz, care transporta călători. Pompierii au intervenit prompt și au lichidat incendiul în cel mai scurt timp, iar în urma acestuia nu s-au înregistrat victime.
Un eveniment care a necesitat efort susținut din partea pompierilor, a avut loc în această noapte, în județul Constanța, unde salvatorii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la parcarea unui bloc, cu 6 etaje, în municipiul Constanța. Colegii noștri sosiți la fața locului au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 400 mp și s-a propagat la fațada imobilului. Pentru eficientizarea misiunii de răspuns a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Echipajele de căutare-salvare au evacuat 250 de persoane, 8 persoane au fost asistate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la spital. În urma evenimentului au fost afectate 150 de apartamente și 37 de autoturisme.
De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Brașov (2), Harghita (1) și Mureș (1).
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
16.12.2021