În cursul zilei de ieri, la nivel național, 1.063 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.
Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURD din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona București-Ilfov (229 cazuri), urmată de județele Mureș (63 cazuri ), Timiș (49 cazuri) și Sibiu (43 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 52 incendii, precum și în alte 233 de intervenții în sprijinul comunităților.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor implicate în accidente rutiere.
O intervenție complexă a avut loc în județul Ialomița, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă, în localitatea Alexeni. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu degajări mari de fum, atât în interior, căt și la nivelul acoperișului. Salvatorii au acordat măsuri de prim ajutor pentru trei persoane, acestea fiind ulterior transportate la spital.
O misiune soldată cu victime, a avut loc în județul Bacău, localitatea Filipești, în urma unui incendiu care a cuprins un imobil. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că arderea se manifesta generalizat, cu flăcări violente, pe o suprafață de aproximativ 80 mp. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 2 ore, însă, din nefericire, în interior au fost găsite 2 peroane decedate.
Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, în această perioadă a anului, incendiile sunt cauzate de lipsa verificării coșurilor de fum și de nesupravegherea și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire, cum ar fi sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele asemenea.
Pentru a evita astfel de situații care pot genera victime și se pot solda cu pagube materiale, apelați la persoane autorizate pentru verificarea, repararea și curățarea coşurilor de fum, cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
14.12.2021