Peste 1.200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore


La nivel național, pompierii au gestionat 1.277 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Astfel, 962 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (206 cazuri), urmată de județele Timiș (60 cazuri), Cluj (50 cazuri) și Mureș (45 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 57 de incendii, precum și în cazul altor 242 de intervenții în sprijinul comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 3 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (1 persoană în județul AR, 1 persoană în județul PH și 1 persoană în județul VN).


Dintre cele mai relevante amintim:


Un accident rutier, soldat cu o victimă a avut loc ieri, în județul Prahova, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în urma unui eveniment rutier, produs pe DJ 101, pe raza localității Florești, unde un autoturism a părăsit partea carosabilă și a lovit un arbore. Din nefericire, o persoană a fost găsită decedată din cauza leziunilor suferite generate de impactul puternic.


O altă intervenție soldată cu victimă a avut loc în județul Bihor, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, în municipiul Oradea. Forțele de intervenție au lichidat flăcările în scurt timp, însă, în interior a fost găsită o persoană decedată.


De asemenea, o misiune complexă a avut loc tot în această noapte, în județul Iași, unde colegii noștri au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Cristești. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de stingere  au constatat că arderea se manifesta cu flacără violentă și degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a fost găsită decedată.


Cauzele incendiilor produse la locuințe sunt multiple, începând de la mijloace de încălzire improvizate, manevrarea necorespunzătoare a aparatelor electrice, a celor care funcționează pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil, continuând cu utilizarea coșurilor de fum fără protecție, neetanșate sau obturate și care nu permit evacuarea gazelor arse, până la lăsarea copiilor nesupravegheați în apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice.


Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi unde sunt mijloace de încălzire în funcţiune!

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii!

Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.


Nu uitați!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

09.12.2021