În acest sfârșit de săptămână, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.644 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.424 persoane aflate în dificultate.
Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 231 incendii, precum și în alte 828 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, inundații.
Totodată, din totalul de 231 de incendii la care au intervenit pompierii în ultimele 72 de ore, 110 au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectată o suprafață de aproximativ 200 ha.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 23 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.
Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:
Intervenția de sâmbătă a pompierilor ieșeni, în urma unu incendiu, care s-a produs la o casă, în județul Iași, localitatea Erbiceni. Echipajele de stingere sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 60 mp, generalizat, la întreaga locuință. Pe timpul operațiunilor de stingere, o persoană a fost găsită decedată, iar o altă victimă a incendiului a fost transportată la spital, după acordarea asistenței medicale de urgență.
De asemenea, un alt incendiu, soldat cu o victimă, a avut loc duminică, în județul Prahova, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea flăcărilor produse la o casă, în municipiul Ploiești. Forțele de intervenție sosite la locul intervenției au constatat că arderea se manifesta violent, cu fum dens, pe o suprafață de aproximativ 150 mp la o casă, cât și la acoperișul unui imobil aflat în vecinătate, pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Incendiul a fost stins în aproximativ 3 ore, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată.
În aproape 50% din situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
❕Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!
❕Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
❕Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
❕Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;
❕Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
08.11.2021