81 de incendii, în ultimele 24 de ore

81 de incendii, în ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri (28.10.2021), la nivel național, pompierii au acționat pentru stingerea a 81 de incendii, majoritatea produse la locuințe. În urma acestor evenimente, o persoană (femeie în vârstă 79 de ani) și-a pierdut viața, în județul Teleorman.


Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.


Un alt pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece este reprezentat de intoxicarea cu monoxid de carbon! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.


Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust.


Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.


În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.


De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.


Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești.


Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!


Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.


Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.


INFO BACKGROUND


Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, principalele măsuri specifice de prevenire a incendiilor sunt:

  • este obligatorie verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului; recomandăm ca aceste activităţi să se efectueze, pe cât posibil, de personal specializat;
  • coşurile de evacuare a fumului trebuie să fie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului prin care acestea trec;
  • efectuaţi o verificare vizuală a coşului de fum pentru a depista eventualele fisuri sau crăpături care pot permite scânteilor să incendieze materialele combustibile aflate în apropiere;
  • înlăturaţi defecţiunile constatate la sobe şi canalele de fum pentru a asigura funcţionarea la parametri normaţi.


Dacă în locuință se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie a gazelor.



În cazul în care o persoană este intoxicată, primul ajutor constă în:

  • scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
  • aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
  • apelarea forţelor de intervenţie la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112; (se specifică despre ce fel de intoxicaţie este vorba pentru a aduce şi un aparat de respirat cu oxigen, oxigenul fiind singurul antidot împotriva intoxicaţiei cu monoxid de carbon);
  • masarea cardiacă a persoanei afectate;
  • asigurarea unui aport de aer cât mai rapid posibil, prin respiraţie artificială;
  • neintrarea în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea monoxidului de carbon.



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

29.10.2021