În cursul zilei de ieri, la nivel național, peste 1.500 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD, cele mai numeroase astfel de misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov (413), urmată de județele Mureș (64), Sibiu (60) și Constanța (56).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 50 de incendii, precum și în alte 280 de intervenții în sprijinul comunităților.
De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor, implicate în accidente rutiere.
O misiune, care a presupus alocarea unui număr considerabil de forțe, a avut loc în județul Arad, unde salvatorii au intervenit în urma producerii unui accident rutier, între un autoturism și un microbuz, în care se aflau 23 de persoane, pe raza municipiului Arad. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pompierii au acordat măsuri de prim ajutor, iar cinci victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
O altă intervenție relevantă a fost gestionată în cursul serii, de către salvatorii băcăuani, în urma unui incendiu produs la un uscător de floarea soarelui, în localitatea Orbeni. Din cauza cantității mari de material combustibil depozitate (70 tone de floarea soarelui), pompierii au intervenit timp de aproximativ opt ore, însă incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, iar în urma acestuia nu au fost înregistrate victime.
Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost emis 28 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 10 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși, mistreți), în județele: Argeș (1), Bacău (1), Bistrița – Năsăud (1), Brașov (3), Harghita (1), Mureș (1), Sălaj (1) și Vrancea (1); 18 mesaje privind instituirea măsurii de carantină zonală și incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în județele: Bistrița-Năsăud (1), Ialomița (1), Mehedinți (1), Neamț (12), Sălaj (1) și Tulcea (2).
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE