Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

Peste 5.000 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend


În acest sfârșit de săptămână, la nivel național, pompierii militari au gestionat 5.005 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 4.009 persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 426 incendii, precum și în alte 594 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată sau inundații.


De asemenea, din totalul de 426 de incendii, 315 dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști și vegetație uscată, fiind afectate aproximativ 2.000 ha.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 30 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:


Intervenția de vineri a pompierilor cărășeni, în urma producerii unui accident rutier pe raza localității Caransebeș, în care a fost implicat un autoturism și un autotren. În urma evenimentului rutier, au rezultat 3 victime. Deși pompierii au depus eforturi considerabile pentru salvarea victimelor, 1 dintre ocupanți și-a pierdut viața, iar alți 2 au fost transportați la spital, după acordarea măsurilor de prim ajutor.


O altă misiune, care s-a soldat cu pierdea unei vieți, a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, în județul Constanța, pe raza localității Topraisar, unde un autoturism s-a răsturnat într-un canal de irigații. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că în urma accidentului au rezultat 2 victime. Din cauza impactului putenic, o persoană a decedat, iar cea de-a doua victimă a fost transportată la spital.


De asemenea, o misiune complexă a avut loc duminică, în județul Mehedinți, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza localității Poroina Mare. După aproximativ 10 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, dar au fost afectate aproximativ 300 hectare vegetație uscată și 100 hectare litieră de pădure. Pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a suferit arsuri la nivelul feței, fiind asistată medical la fața locului.


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

20.09.2021