Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.581 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.255 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (254 cazuri), urmată de județele Constanța (65 cazuri), Timiș (60 cazuri) și Mureș (54 cazuri). În afara acestor situații, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Totodată, dintre cele 143 de incendii la care au intervenit pompierii ieri, 103 au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 509 ha de teren.
În cursul zilei de ieri, pompierii buzoieni au intervenit în urma unui accident rutier, produs între trei autoturisme, pe DN 2B, la ieșire din municipiul Buzău. Echipajele de pompieri ajunse la locul intervenției au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate șapte persoane. După acordarea măsurilor de prim ajutor la fața locului, cinci victime au fost transportate la spital.
O altă intervenție complexă, soldată cu pierderea unei vieți omenești a avut loc în județul Bihor, unde pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier, produs pe DN 19E, pe raza localității Chișlaz, între două autoturisme. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipajele operative, o persoană a decedat, din cauza impactului puternic, iar alte cinci victime au fost transportate la spital, după acordarea asistenței medicale de urgență.
Totodată, au fost transmise 16 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 14 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Argeș (2), Brașov (4), Covasna (2), Harghita (3), Mureș (2) și Neamț (1); 2 mesaje privind fenomenele meteorologice periculoase, în județele Bacău și Neamț .
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
25.08.2021