Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în București-Ilfov și în județele Constanța, Timiș și Argeș.
Peste 75% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD (1.317 de cazuri SMURD din totalul de 1.668 de situații de urgență gestionate).
Totodată,
salvatorii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 195 incendii înregistrate la nivel
național, au gestionat cu promptitudine 8
misiuni de descarcerare și au intervenit în cazul altor 148
misiuni pentru
deblocare-salvare și protecție a comunităților.
De asemenea, dintre cele 195 de incendii la care au intervenit pompierii, 137 au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 408 ha de teren.
O misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a avut loc în județul Alba, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru lichidarea flăcărilor, care au cuprins un depozit de stocare a deșeurilor, din municipiul Alba-Iulia. La fața locului s-au deplasat peste 80 de pompieri, cu 12 mașini de stingere care au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 8.000 metri pătrați. Având în vedere degajările mari de fum ce se îndreptau spre zona locuită, au fost transmise mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT. După aproximativ 4 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, fără a se înregistra victime. Pompierii din județul Alba au fost sprijiniți și de colegii din Hunedoara, Sibiu, Timiș și Cluj.
O
altă intervenție complexă, soldată cu pierderea unei vieți omenești a avut loc
în județul Constanța, unde
echipajele operative au fost solicitate să intervină în urma unui accident
rutier, produs între un un autoturism și o motocicletă,
pe DN 39, la
ieșire din municipiul Mangalia. În urma acordării
asistenței medicale, 2 persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri
medicale de specialitate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de
pompieri, 1 persoană și-a pierdut viața.
De asemenea, un alt eveniment care a presupus atenție sporită din partea pompierilor a avut loc în județul Caraș-Severin, unde pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la nivelul etajului 8, al unui bloc de locuințe, în municipiul Reșița. În momentul sosirii la locul intervenției incendiul se manifesta cu flacără deschisă în uscătoria de la nivelul etajului 8 cu degajări mari de fum pe casa scării. În urma evenimentului au fost evacuate 7 persoane, intoxicate cu fum, conștiente, iar alte 10 de persoane s-au autoevacuat. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, 5 persoane au fost transportate la spital.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE