Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în contextul fenomenelor hidrometeorologice manifestate, s-au înregistrat efecte în 19 localități din 4 județe (BR, GL, IS și VS), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 12 case, 43 curți și 11 beciuri.


De asemenea, salvatorii au acționat pentru degajarea a 37 copaci și 3 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate
16
autoturisme, 14 case și 1 acoperiș al unui bloc de locuințe.


Traficul rutier a fost temporar blocat pe 2 drumuri naționale (DN 24/GL și DN 24D/VS) din cauza copacilor rupți și a apei acumulate pe carosabil.


Cele mai multe efecte au fost înregistrate în municipiul Bârlad, județul Vaslui, acolo unde precipitațiile abundente au produs inundații, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din peste 30 de gospodării.


Important de menționat este că în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești.


La această oră mai sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în județul Vaslui.


Concomitent cu gestionarea fenomenelor de vreme rea, salvatorii au acționat pentru stingerea a 134 de incendii, 101 dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 555 ha suprafețe de teren. Pompierii au intervenit și în alte 260 intervenții, în sprijinul comunităților


Totodată, în cursul ultimelor 24 de ore, peste 1.200 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe astfel de cazuri au fost gestionate în zona București–Ilfov (288), urmată de județele Constanța (69), Mureș (55), Timiș (52) și Sibiu (50).


De asemenea, au fost transmise 26 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel:7 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județul Argeș (2), Brașov (2), Harghita (2) și Mureș (1); 19 mesaje privind fenomenele meteorologice în județele: Bacău (6), Galați (2), Ialomița (2), Iași (3), Neamț (2), Tulcea (1), Vaslui (3).


Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

05.08.2021