Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții și înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.743 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.342 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (277 cazuri), urmată de județele Constanța (103 cazuri), Mureș (62 cazuri) și Timiș (57 cazuri). În afara acestor situații, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Totodată, dintre cele 190 de incendii la care au intervenit pompierii ieri, peste 60% dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 1048 ha suprafețe de teren.
Una dintre intervențiile relevante, gestionate de salvatori în cursul zilei de ieri, a avut loc în municipiul București, pe Bulevardul Unirii, unde s-a intervenit pentru salvarea a 6 persoane surprinse de prăbușirea unui mal de pământ. Salvatorii au reușit extragerea a 4 persoane conștiente, care au fost transportate la spital, în urma acordarea asistenței medicale de urgență. Din nefericire, în ciuda tuturor eforturilor depuse, celelalte 2 persoane au fost extrase decedate.
În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 11 localități din 4 județe ( BT, IS, TM, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte și 1 subsol, pentru stingerea unui incendiu provocat de trăsnet, precum și pentru degajarea unui stâlp de electricitate și a 19 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectat 1 autoturism.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE