Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Zi plină pentru pompieri:159 incendii și alte 1.320 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.680 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.


La nivel național, 1.329 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (275 cazuri), urmată de județele
Constanța (72 cazuri), Mureș (61 cazuri) și Timiș (55 cazuri).
În afara acestor situații, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 4 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (3 persoane în județul OT și 1 persoană în județul MS).


Totodată, dintre cele 159 de incendii la care au intervenit colegii noștri ieri, peste 60% dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 339 ha suprafețe de teren. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!


Având în vedere faptul că, în zilele următoare, un nou val persistent de caniculă va cuprinde aproape toată România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă recomandă să rămâneți în casă sau să limitați expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Un alt aspect important este reprezentat de hidratarea corespunzătoare: consumați cel puțin 2 litri de apă/zi (nu prea rece).


Mai multe informații despre modul de comportare în caz de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

27.07.2021