Zi plină pentru pompieri: 63 incendii și alte 1.257 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, inundații, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple din cele peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.234 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (333 cazuri), urmată de județele Timiș (54 cazuri), Mureș (51 cazuri) și Cluj (50 cazuri) .
O intervenție relevantă, gestionată în cursul zilei de ieri, a avut loc în județul Dolj, unde pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier produs între 2 autotrenuri și 1 autoturism, pe DN 6, în localitatea Leu. În ciuda eforturilor depuse de către pompieri, cele 2 persoane implicate în evenimentul rutier și-au pierdut viața.
De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, pompierii mureșeni, au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Pârscov. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau generalizat pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Deși pompierii au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite, o persoană surprinsă în interiorul imobilului și-a piersut viața.
Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.
În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 6 localități din 2 județe ( BC, SV), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 12 curți, 2 beciuri și pentru degajarea a 19 copaci căzuți, fiind avariate 2 autoturisme.
În perioada supusă raportării au fost transmise 19 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel:
15 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Argeș (3), Brașov (5), Covasna și Harghita (2), Mureș (2), Suceava, Vrancea; 4 mesaje privind fenomenele meteorologice periculoase ce se pot produce în contextul avertizărilor hidro-meteorologice emise, în județele Bacău (3), Vrancea.
Evenimentele înregistrate la nivel naționalrămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE