Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Iași, Prahova și Timiș.
Peste 80% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.116 de cazuri SMURD din totalul de 1.375 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 37 incendii înregistrate la nivel național, au gestionat cu promptitudine 6 misiuni de descarcerare și au intervenit în cazul altor 216 misiuni pentru deblocare-salvare, inundații, asanarea și distrugerea de muniție neexplodată sau nedezactivată și protecție a comunităților.
Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în municipiul Timișoara, unde salvatorii au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite în subsolul unei hale. Pompierii au stins incendiul în limitele găsite, 640 de persoane s-au autoevacuat, nefiind înregistrate victime.
O altă intervenție care a necesitat atenție din partea pompierilor a fost și cea din localitatea Isaccea, județul Tulcea, unde echipajele operative au fost solicitate să intervină pentru salvarea unei ovine, care se afla la o înălțime de aproximativ 20 m, pe o stâncă. Cu ajutorul autoscării și a echipamentelor specifice de salvare, pompierii au reușit să recupereze ovina și să o înapoieze stăpânului.
Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.
În perioada supusă raportării, au fost emise 12 avertizări/atenționări de fenomene meteorologice imediate dintre care 1 COD POTOCALIU pentru județul Teleorman și 11 COD GALBEN pentru 9 județe ( AB, AR, CS, GJ, HD, MH, OT, SB și TM), ce au vizat averse ce au cumulat 30-35l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.
Astfel, vremea nefavorabilă a produs efecte în 7 localități din 5 județe (DB,HD, HR, GR și IS)și în municipiul București, unde colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din 10 curți, 3 beciuri și 4 străzi.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
17.06.2021