În ultimele 72 de ore, la nivel național, pompierii militari au intervenit în 15 județe și în municipiul București, pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.
În cursul ultimelor trei zile, au fost emise peste 90 de atenționări hidrometeorologice imediate care au vizat, în general, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici, precipitanții abundente, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 30 case, 65 curți, 31 subsoluri/beciuri. Totodată, din cauza vântului puternic, 12 copaci au avariat 6 autoturisme, fiind nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.
Din cauza precipitațiilor abundente și a aluviunilor acumulate pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 1 drum național ( DN 73C/VL) și pe 15 artere de circulație din municipiile București și Sibiu, însă situația a fost remediată în scurt timp, traficul rutier fiind reluat în condiții de siguranță.
Un caz care s-ar fi putut solda cu victime a avut loc, în data de 12.06.2021, pe DN38, între localitățile Comana și Amzacea, atunci când o persoană a rămas blocată în autoturism, care se afla într-un șanț plin cu apă. Echipajele de descarcerare au acționat de urgență pentru extragerea acesteia și, din fericire, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
O altă situație deosebită, înregistrată tot în data data de 12.06.2021, a avut loc în județul Teleorman, unde 2 persoane au fost lovite de un fulger, pe raza localității Galeteni. Echipajele SMURD s-au deplasat la fața locului în cel mai scurt timp, au preluat cele 2 persoane, care au fost transportate la spital, după acordarea primului ajutor medical la fața locului.
Concomitent cu misiunile de înlăturare a efectelor produse de vremea nefavorabilă, în ultimele 3 zile, pompierii au acordat măsurile de prim ajutor pentru 3.873 de persoane și au acționat pentru stingerea a 114 incendii, precum și în cazul a peste 730 intervenții, în sprijinul comunităților. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 21 accidente rutiere.
De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
14.06.2021