Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Argeș, Mureș și Brașov.
Peste 80% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.149 de cazuri SMURD din totalul de 1.398 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 55 incendii înregistrate la nivel național, au gestionat cu promptitudine 10 misiuni de descarcerare și au intervenit în cazul altor 184 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
În cursul zilei de ieri, pompierii dâmbovițeni au intervenit în urma producerii unui accident rutier, ce a avut loc DN 71, în localitatea Aninoasa, în care au fost implicate un microbuz și un autoturism. Salvatorii s-au deplasat în cel mai scurt timp la fața locului și au constatat faptul că, în urma evenimentului rutier, au rezultat 12 victime, dintre care 9 minori. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite 2 persoane și-au pierdut viața, iar celelalte 10 victime ale evenimentului rutier au fost transportate la spital, după acordarea mărsurilor de prim ajutor la fața locului.
În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări meteorologice COD GALBEN, PORTOCALIU și ROȘU ce vizau descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii, în mai multe zone din țară. În urma manifestării acestor fenomene meteo nu au fost înregistrate victime sau pagube însemnate.
Totodată,în perioada supusă raportării au fost transmise 16mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel:
- 14 mesaje privind prezența animalelor sălbatice(urs) în zone locuite, în județele: Argeș, Brașov(3), Covasna(4), Harghita, Mureș(3), Prahova și Vrancea;
- 2 mesaje privind avertizările de fenomene meteorologice periculoase, în județele: Mehedinți și Maramureș.
De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
11.06.2021