1.020 de situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 ore, la nivel național.
Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 846 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe cazuri au fost gestionate în zona București – Ilfov (209 cazuri), urmată de județele Mureș (48 cazuri) și Cluj (36 cazuri).
În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea a 24 de incendii, precum și în alte 179 de intervenții, în sprijinul comunităților.
Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în județul Satu Mare. Salvatorii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs între două autoturisme, pe DJ 193 B, pe raza localității Borlești. Forțele operative sosite la fața locului au constatat faptul că, în urma evenimentului rutier, au rezultat 7 victime. Echipajele SMURD au acordat măsuri de prim ajutor celor 7 persoane implicate în accident, ulterior fiind transportate la spital, pentru investigații de specialitate. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
O misiune de stingere a unui incendiu, care a presupus atenție sporită din partea colegilor noștri, a fost cea din județul Prahova ,unde peste 50 de pompieri acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la un incinerator de deșeuri medicale periculoase, în localitatea Brazi. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 4000 mp. Având în vedere că incendiul s-a manifestat cu degajări mari de fum, pentru avertizarea populației a fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert. La acest moment, salvatorii intervin pentru lichidarea incendiului și pentru înlăturarea efectelor negative ale acestuia.
În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări meteorologice COD GALBEN și PORTOCALIU ce vizau descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii, în aproape toată țara. În urma manifestării acestor fenomene meteo nu au fost înregistrate victime sau pagube însemnate.
La acest moment, sunt intervenții în desfășurare, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, în județul Dâmbovița, unde colegii noștri intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.
De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
02.06.2021