Peste 1.300 de situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 ore, la nivel național.
Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât aproape 1.200 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe astfel de cazuri au fost gestionate în zona București–Ilfov (258), urmată de județele Mureș (52), Timiș (49), Constanța (42) și Hunedoara (41).
În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea a 50 de incendii, precum și în alte 228 de intervenții, în sprijinul comunităților. De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 2 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Una dintre misiunile relevante ale zilei de ieri a avut loc pe raza localității Râmnicu Vâlcea, în urma producerii unei explozii la un cazan de substanțe bituminoase din interiorul unei fabrici de pavaje. Explozia nu a fost urmată de incendiu, dar în urma ei au rezultat 3 victime. Din nefericire, în ciuda intervenției prompte a salvatorilor vâlceni, 2 bărbați și-au pierdut viața. Cea de a treia persoană a primit îngijiri medicale la fața locului, iar ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Având în vedere că până astăzi la ora 12.00, se află în vigoare o avertizare hidrometeorlogică COD ROȘU, ce se va manifesta prin scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din județul Bihor, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.
Tot în cursul zilei de ieri au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT din care 1 privind fenomenele hidro-meteorologice periculoase, în județul Bihor și 6 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele Brașov, Harghita, Mureș și Prahova.
La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
20.05.2021