În ultimele 4 zile, peste 5.000 de pompieri s-au aflatla datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
Astfel, în perioada 30 aprilie – 03 mai a.c., s-au înregistrat 5.307 situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 256 incendii, iar echipajele SMURD au acționat în 4.374cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat și 28 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. De asemenea, salvatorii au intervenit în 140 de situații pentru deblocarea persoanelor sau animalelor surprinse în medii ostile, precum și în alte 509 misiuni de protejare a comunităților.
Lăsarea lumânării aprinse, nesupravegheate,a condus la un eveniment soldat cu pagube materiale semnificative, duminică,02 mai a.c., în județul Botoșani, atunci când mai multe echipaje de salvatori au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs într-un apartament, după ce proprietarii imobilului au lăsat câte o lumânare aprinsă în dormitor, bucătărie și sufragerie și au plecat de acasă. În lipsa lor, lumânarea așezată pe o comodă din dormitor a aprins câteva jucării din apropiere și un televizor. Fumul dens a alertat vecinii care, după ce au bătut la ușă fără să primească răspuns, au cerut sprijinul pompierilor. Intervenția a presupus efort susținut și atenție sporită din partea colegilor noștri, care au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor și la apartamentele vecine. Datorită intervenției prompte a acestora, incendiul a fost stins înainte de a se extinde la bunurile din celelalte camere ale apartamentului, fără a fi înregistrate victime.
Din nefericire, în această perioadă au fost și persoane care și-au pierdut viața ca urmare a evenimentelor rutiere în care au fost implicate. În urma cazurilor înregistrate, 10 persoane au decedat în accidente rutiere.
Totodată, în cele patru zile, 4.415persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 36 persoane au fost salvate din diferite situații deosebite.
Reamintim cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență la utilizarea candelelor și lumânărilor aprinse. Este important acestea să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență https://fiipregatit.ro/
04.05.2021