Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple din cele peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.212 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (319 cazuri), urmată de județele Timiș (62 cazuri) și Cluj (58 cazuri).
O misiune relevantă, care a presupus alocarea de forțe considerabile, a avut loc în cursul zilei de ieri, în județul Dolj, unde salvatorii au fost solicitați să intervină în urma producerii unui incendiu într-un salon al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Echipajele operative ajunse la fața locului au constatat faptul că incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum, la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp. În consecință, s-au constituit echipe de căutare-salvare și s-a dispus evacuarea tuturor persoanelor aflate în pavilion. Totodată, până la sosirea echipajelor de intervenție, 48 de persoane s-au autoevacuat (8 cadre medicale și 40 pacienți). Din nefericire, evenimentul s-a soldat 4 victime, dintre care 3 cadre medicale, ce prezentau fracturi la membrele inferioare, și un pacient expus la fum.
O altă misiune de stingere a unui incendiu, care a presupus efort suținut din partea colegilor noștri, a fost și cea din municipiul București. Cei 52 de pompierii, care au încadrat 8 mașini de stingere, au acționat de urgență pentru localizarea și lichidarea flăcărilor ce se manifestau la o hală și o autocisternă (fără încărcătură), în sectorul 3 al Capitalei. Ajunse la locul solicitării echipajele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau violent, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. În urma evenimentului, o persoană, cu arsuri la membrele inferioare, a fost transportată la spital, pentru investigații suplimentare.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate, iar dinamica operativă va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
09.03.2021