Peste 1.500 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor pentru 1.236 persoane.
În afara acestor situații, pompierii militari au acționat pentru stingerea a 148 de incendii, precum și în alte 217 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în municipiul București, unde 90 de pompieri, cu 15 mașini de stingere, au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință, în sectorul 3 al Capitalei. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 300 mp, fiind afectate 5 case. În urma acestui eveniment, 4 persoane au necesitat asistență medicală, 2 dintre acestea fiind transportate la spital.
Tot în cursul zilei de ieri, salvatorii ieșeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs în localiatea Răducăneni. La sosirea echipajelor de intervenție, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de intervenție, din interiorul locuinței a fost extrasă o victimă, decedată.
Incendiile pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni. De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
04.03.2021