La nivel național, pompierii militari au gestionat 1.173 de intervenții în diferite situații de urgență. Echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor pentru 984 de persoane aflate în dificultate.
În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 48 de incendii, precum și în alte 145 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 2 accidente rutiere.
Amintim cele mai relevante misiuni:
Pompierii din cadrul ISU București-Ilfov au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă. Cei peste 60 de salvatori ajunși la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafață totală de aproximativ 500 mp, la nivelul acoperișului, extins la mai multe anexe și un garaj, în care era parcat un autoturism. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, în mai puțin de 2 ore, flăcările au fost localizate și stinse, fără a fi înregistrate victime.
Tot ieri, pompierii bucureșteni au acționat și pentru salvarea a 4 persoane, victimele unui accident rutier produs pe A3, în care au fost implicate două autoturisme. În urma impactului puternic, 2 persoane au avut nevoie de ajutorul echipajelor de descarcerare pentru a fi extrase din autotusime. În ciuda eforturilor salvatorilor, 1 persoană și-a pierdut viața, iar o alta a fost grav rănită, fiind transportată la spital.
De asemenea, având în vedere faptul că Administrația Națională de Meteorologie a transmis o atenționare meteorologică de COD GALBEN, valabilă până astăzi, ora 23.00, ninsori însemnate cantitativ în jumătatea de sud-est și viscolite în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei și o atenționare meteorologică de COD PORTOCALIU, valabilă până astăzi, ora 21.00, în care sunt prognozate viscol și vizibilitate redusă în județete Constanța și Tulcea, recomandăm cetățenilor aflați în zonele vizate de fenomene meteo periculoase să se informaze permanent asupra condițiilor meteorologice şi evoluția acestora.
☑ Evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
☑ Dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
☑ Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip).
☑ Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.
Informații despre modul de comportare în caz de viscol pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență FII PREGĂTIT, la următorul link: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/
27.01.2021