Ministerul Afacerilor Interne a derulat proiectul „Management performant și unitar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru serviciile de urgență”, SIPOCA 52, co-finanţat prin Fondul Social European (FSE), care a constat în implementarea unor sisteme unitare de management al calității și performanței, precum și a unei aplicații informaticesuport, pentru furnizarea unor servicii de calitate recunoscute la nivel internațional pe domeniul situațiilor de urgență.
Managementul proiectului a fost asigurat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin manager de proiect, Secretar de stat dr. Raed ARAFAT, Șef al DSU.
Obiectivul general al proiectului a fost crearea și dezvoltarea unui cadru unitar pentru managementul performant la nivelul structurilor operative şi de coordonare cu atribuții privind gestionarea și intervenția în cazul situațiilor de urgență și al urgențelor medicale.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost:
1. Creșterea performanței organizaționale prin implementarea Instrumentului de auto-evaluare a modului de funcţionare a instituțiilor administrației publice (CAF) și a sistemului de management integrat BalancedScorecard (BSC) in Ministerul Afacerilor Interne (Departamentul pentru Situații de Urgență, Direcția Generală Management Urgențe Medicale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Direcția Medicală, Corpul de Control al Ministrului și Centrul de Psihosociologie), pe domeniul situațiilor de urgență.
2. Creșterea eficienței serviciilor oferite de structurile din domeniul situațiilor de urgență prin implementarea și certificarea SR EN ISO 9001:2015 în MAI (DSU, DGMUM, IGSU, IGAV, DM și CPS).
3. Creșterea capacitații personalului de a implementa sisteme și instrumente unitare de management al calității și performanței prin pregătirea specifică a unui număr de 432 persoane din cadrul MAI.
Rezultatele proiectului au fost:
Rezultate
1: instrument de auto-evaluare a modului de funcţionare a
instituțiiloradministrațieipublice (CAF) implementat
la nivelul MAI (Aparat
Central - DSU, DM, CCM, inclusiv IGSU
împreună cu structurileteritoriale, IGAvîmpreună cu structurileteritorialeși
CPS, peactivitatea din
domeniulsituațiilor de urgență);
Rezultat 2:Standard SR EN ISO 9001:2015implementat la nivelul MAI (Aparat Central - DSU, DM, inclusiv IGSU împreună cu structurileteritoriale, IGAvîmpreună cu structurileteritorialeși CPS, peactivitatea din domeniulsituațiilor de urgență).
Rezultat 3: instrument de management al performanței - Balanced Scorecard (BSC) implementatla nivelul MAI (Aparat Central - DSU, DM, CCM, inclusiv IGSU împreună cu structurileteritoriale, IGAvîmpreună cu structurileteritorialeși CPS, peactivitatea din domeniulsituațiilor de urgență).
Rezultat 4: 432 persoaneinstruiteîndomeniile: auto-evaluăriimodului de funcţionareainstituțiiloradministrațieipublice (CAF); managementuluicalitățiișimanagementuluiperformanței - Balanced Scorecard (BSC)
De rezultateleproiectuluivorbeneficiapeste 26.000 de angajațiai MAI care activeazăîndomeniulsituațiilor de urgență, precumșipopulația de peîntregteritoriulţării care vabeneficia de îmbunătăţireaserviciilorprestate de cătrestructurile cu atribuțiiîndomeniulsituaţiilor de urgenţă, ca urmare a implementăriiinstrumentelor de management al calităţiișiperformanței.
Valoarea totală a proiectului a fostde 14.577.845,74 lei, din care: 12.243.037,97 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 2.334.807,77 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 16.08.2017 – 15.01.2021.
Implementareaprimul instrument de management al calității CAFs-a finalizatpe data de 05.06.2019, iarpe data de 01.04.2020 a fost îndeplinit cu succes al doilea obiectiv specific, prin implementarea și certificarea sistemului de management al calității ISO 9001:2015 la nivelul a 53 de structuri din cadrul MAI (Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu cele 41 inspectorate județene pentru situații urgență, Inspectoratul General de Aviație cu cele 5 unități speciale de aviație, Direcția Medicală - inclusiv Spitalul de Urgență al MAI ”Prof. dr. Dimitrie Gerota” București și Centrul de Psihosociologie.Implementarea sistemului de management integratBalancedScorecard (BSC),al treilea instrument de management al calității,s-a finalizat cu succes în data de 20.10.2020, fiind îndeplinit integral primul obiectiv specific.
Pe data de 03.08.2020 a fost îndeplinit și al treilea obiectiv specific, prinformarea profesională a unui număr de 432 persoane din cadrul MAI în domeniile: auto-evaluării modului de funcţionare a instituțiilor administrației publice (CAF); managementului calității și managementului performanței - BalancedScorecard (BSC).
În concluzie, la finalizarea implementării proiectuluiau fost îndeplinite toate obiectivele, rezultatele și atinși toți indicatorii de realizare și de rezultat ai proiectului.
Detalii suplimentare se pot obține de la doamna Mihaela Vizitiu, asistent manager proiect, sau de la doamna Ruxandra Priminescu, ofițer de monitorizare - tel. 021 312.25.47,fax 021 313 71 55, e-mail: dsu@mai.gov.ro, www.mai.gov.ro.
19.01.2021