Peste 5.000 de pompieri au fost la datorie, în ultimele 24 de ore, pentru asigurarea raspunsului optim la solicitările venite din partea cetățenilor.
Majoritatea intervențiilor derulate de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 1.064 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la 48 misiuni de stingere a incendiilor, 1.058 cazuri SMURD (1.051 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 7 misiuni de descarcerare), 24 misiuni de deblocare sau salvare, precum și în alte 186 intervenții în sprijinul comunităților.
Astfel, în cursul ultimelor 24 de ore, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea unor incendii produse la locuințe, în județele Dâmbovița, Dolj, Gorj și Vaslui. Din nefericire, în urma acestor evenimente, 4 persoane și-au pierdut viața. În perioada sezonului rece, fiecare dintre noi folosește sobe, radiatoare, calorifere electrice și alte mijloace de încălzire, ceea ce determină o creștere a numărului de incendii. Pentru a evita astfel situații care pot face victime și se pot solda cu pagube materiale, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.
Tot în cursul zilei de ieri, o situație deosebită, care a presupus atenție sporită din partea colegilor noștri, a fost înregistrată în județul Gorj, unde, din cauza precipitațiilor abundente din ultimele zile, a avut loc o alunecare de teren, pe o suprafață de 100 mp. Ținând cont de faptul că în apropiere, la aproximativ 5 m de locul producerii evenimentului, locuiau 3 persoane (2 adulți și 1 copil), acestea au fost evacuate din imobil și mutate într-un alt spațiu de locuit.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
07.01.2021