În cursul zilei de ieri, la nivel național, 1.180 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURD din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona București-Ilfov (288), urmată de județele Cluj (68) și Timiș (48).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 54 incendii, 8 misiuni de descarcerare, deblocare sau salvare, precum și în alte 197 de intervenții în sprijinul comunităților.
O intervenție relevantă, care a presupus alocarea de forțe suplimentare, a avut loc în județul Brașov, unde peste 17 salvatori au intervinit la un accident rutier în care au fost implicate o autoutilitară și un autoturism transport marfă. Echipajele de pompieri sosite la locul evenimentului au acționat pentru descarcerarea și acordarea de prim ajutor victimelor, astfel încât 6 persoane rănite au necesitat îngrijiri medicale la fața locului, fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare. Din nefericire, alte 2 victime, din cauza impactului puternic, și-au pierdut viața pe loc.
Un alt accident rutier soldat cu victime a fost și cel din județul Olt, produs în localitatea Valea Mare, în care au fost implicate 3 autoturisme, având 8 pasageri. În urma coliziunii au rezultat 3 victime, dintre care 1 decedată și alte 2 care prezentau multiple traumatisme. După acordarea asistenței medicale de urgență, victimele au fost transportate la spital, pentru investigații de specialitate.
Totodată, în cursul ultimelor 24 de ore, Administrația Națională de Meteorlogie a emis 5 atenționări meteorologice COD GALBEN de polei, ce au vizat județele: BC, BT, CJ, IS, NT, SV și VN, 1 atenționare meteorologică COD GALBEN de vânt, pentru județul CJ, 4 atenționări meteorologice COD GALBEN de ninsoare, ce au vizat județele: BN, CJ, CS, MM, NT și SV și 1 atenționare meteorologică COD GALBEN de polei, pentru județul BT, însă nu au fost înregistrate misiuni deosebite, în contextul fenomenelor de vreme rea.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
24.12.2020