În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari au gestionat 3.899 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.386 de persoane aflate în dificultate.
În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 173 de incendii, precum și în alte 571 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 17 accidente rutiere.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
Una dintre intervențiile relevante a avut loc vineri, în județul Botoșani, în urma unui accident rutier, produs pe DN 29, pe raza localității Aurel Vlaicu, în care au fost implicate două autoturisme. În ciuda intervenției prompte a salvatorilor, un bărbat și-a pierdut viața, iar o altă persoană a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, iar ulterior a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.
O altă intervenție relevantă a avut loc tot vineri, în județul Bihor, în urma producerii unui accident rutier pe DN 76, în zona localității Drăgești. În accident au fost implicate 4 persoane, din 2 autoturisme. Din păcate 2 din ocupanții autovehiculelor au decedat, iar ceilalți 2 au primit asistență medicală la fața locului, iar ulterior au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Un alt eveniment a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, în județul Călărași, în urma izbucnirii unui incendiu la o locuință din localitatea Chirnogi. În momentul sosirii la locul intervenției, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 70 de mp. În urma incendiului, proprietara locuinței a suferit arsuri, iar în urma evaluării și asistenței medicale la fața locului, a fost necesară intervenția elicopterului SMURD pentru a o transporta la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate.
O altă intervenție deosebită a avut loc tot sâmbătă, în județul Botoșani, pompierii fiind solicitați să intervină în urma producerii unui incendiu la o locuință din municipiul Botoșani. Deși salvatorii au lichidat în scurt timp incendiul, din nefericire, în interior a fost descoperită o persoană decedată.
Un alt eveniment ce a necesitat alocarea de forțe suplimentare a avut loc duminică, pompierii bucureșteni fiind solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament, din municipiul București. În momentul sosirii echipajelor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum, pe o suprafață de aproximativ 70 de mp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, dar pompierii au evacuat 4 persoane, iar alte 24 s-au autoevacuat până la sosirea acestora.
Un alt eveniment, gestionat de pompierii botoșăneni, a avut loc duminică în urma izbucnirii unui incendiu la un apartament din municipiul Botoșani. Flăcările au cuprins o suprafață de aproximativ 50 de mp, iar în urma acestuia au rezultat 2 victime: o femeie de 65 ani care a suferit arsuri și un copil de 6 luni, cu intoxicație ușoară cu monoxid de carbon. În urma acordării îngrijirilor medicale la fața locului, victimele au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Totodată, în perioada supusă raportării au fost transmise 23 de mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, 21 privind incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări pentru respectarea regulilor de distanțare și igienă și 2 mesaje pentru a semnala prezența unui urs în apropierea comunităților.
Evenimentele înregistrate la nivel național vor fi atent monitorizate de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum și pe platforma www.fiipregatit.ro. Prin intermediul acestei platforme naționale de pregătire în situații de urgență puteți afla cum trebuie să reacționați în cele mai diverse situații, fiind prezentate într-un mod interactiv ghiduri care fac referire la incendii, inundații, prim ajutor, ger sau viscol, cutremur, precum și alte evenimente care vă pot pune în pericol viața.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
21.12.2020