Peste 5.000 de pompieri au acționat, la nivel național, în ultimele 24 ore, pentru gestionarea unui număr de 1.342 de situații de urgență.
Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea primului ajutor calificat, 1.119 de persoane primind asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în județele: Timiș (54), Constanța (48), Mureș (46), precum și în zona București- Ilfov(309).
În afara acestor situații, pompierii au acționat pentru stingerea a 54 de incendii, 4 misiuni de descarcerare, precum și în alte 203 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompieri, în cursul zilei de ieri, amintim:
Misiunea pompierilor giurgiuveni de descarcerare și acordare de prim ajutor pentru 21 de persoane, victimele unui accident rutier produs între un microbuz și un autoturism, pe raza localității Bâcu. Intervenția a necesitat efort susținut și atenție sporită din partea colegilor noștri, dat fiind numărul mare al pasagerilor microbuzului. După aplicarea manevrelor medicale de urgență la fața locului de către echipajele SMURD, doar 6 persoane au necesitat transportul la spital, pentru investigații suplimentare.
Alte două evenimente rutiere soldate cu victime s-au înregistrat și în județele Argeș și Timiș, în urma cărora 2 persoane și-au pierdut viața. Salvatorii argeșeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier, produs pe DN 7, pe raza localității Drăganu, în care au fost implicate o autoutilitară și un autocamion, iar colegii din cadrul ISU Timiș au acționat în cazul unui accident rutier, produs pe DJ 691, pe raza localității Dumbrăvița, în care au fost implicate o autoutilitară și un autoturism.
De
asemenea, la nivel național, au fost emise 8 atenționări
meteorologice COD GALBEN de ceață ce
au vizat județele: AG,
CJ, MM, SV și TM și
2 atenționări meteorologice COD GALBEN
de polei pentru județele: CV
și HR, însă nu au fost derulate misiuni deosebite
pentru limitarea și înlăturarea efectelor, în urma manifestării fenomenelor
periculoase.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate, iar evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.