Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În ultimele 72 de ore, la nivel național, pompierii militari au intervenit în 7 județe și în municipiul București, pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.


În cursul ultimelor trei zile, au fost emise peste 50 de atenționări hidrometeorologice imediate care au vizat, în principal, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici, precipitanții abundente, polei și ceață.


În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea la nivelul a 7 județe (Buzău, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova), precum și la nivelul municipiului Bucuresti.


Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 3 case, 17 curți, 9 subsoluri/beciuri. Totodată, din cauza vântului puternic, 3 copaci au avariat 4 autoturisme și mai multe cabluri electrice, fiind nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.


Un caz care s-ar fi putut solda cu victime a fost și cel din municipiul București, atunci când o persoană a rămas blocată în autoturism, din cauza unui copac căzut pe mașină. Echipaje de descarcerare au acționat de urgență pentru deblocarea acesteia și, din fericire, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.


Din cauza precipitațiilor abundente și a aluviunilor acumulate pe carosabil, circulația rutieră a fost afectată temporar pe 2 drumuri naționale (DN1 - PH și DN 15D - NT), însă situația a fost remediată în scurt timp, traficul rutier fiind reluat în condiții de siguranță.


O situație deosebită a fost înregistrată în județul Buzău, pe drumul județean DJ 203L, unde circulația rutieră a fost afectată din cauza distrugerii apelor a podului construit temporar peste râul Sărățel. Accesul către locuitorii din 2 comune (Odăile și Brăești) se poate realiza pe rute alternative și pietonal. În acest moment, echipaje specializate acționează în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp și reluarea traficului în condiții de normalitate.


Și în comuna Lopătari din județul Buzău ploile abundente au generat probleme. Din cauza scurgerilor de pe versanți și a creșterii de debite pe râul Slănic, o amenajare de tuburi peste râul Slănic, pe drumul comunal DC222, a fost afectată. Accesul către localitățile Vârteju, Săreni, cătunul Chirani și Lopătari se desfășoară doar pietonal (există 2 punți pietonale).


O altă intervenție care a presupus efort susținut din partea colegilor noștri a fost și cea din municipiul Ploiești, unde salvatorii, împreună cu personal din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi, au intervenit pentru ridicarea unui dig, întrucât râul Teleajen a ieșit din matcă și a inundat fostul Depozit de Deșeuri Municipale. În acest moment, cotele râului sunt în scădere, a fost consolidat digul de protecție, situația fiind monitorizată permanent de către specialiști.


La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari rămân la datorie pentru monitorizarea situației și aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie.


Concomitent cu misiunile de înlăturare a efectelor produse de vremea nefavorabilă, în ultimele 3 zile, pompierii au acordat măsurile de prim ajutor pentru 3.191 de persoane și au acționat pentru stingerea a 144 incendii, precum și în cazul a peste 600 intervenții, în sprijinul comunităților. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 23 accidente rutiere.


Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.



SERVICIUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE


14.12.2020