La nivel național, pompierii militari au acționat în cazul a 1.420 de intervenții în diferite situații de urgență. Majoritatea solicitările primite au constat în acordarea de prim ajutor, astfel că 1.192 de persoane aflate în dificultate au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.
În perioada de referință, salvatorii au acționat pentru stingerea a 65 de incendii, precum și în alte 186 intervenții în sprijinul comunităților. Totodată, în cazul a 4 accidente rutiere, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate.
Dintre cele mai relevante situații înregistrate, amintim:
Intervenția pompierilor dâmbovițeni pentru descarcerarea și acordarea de prim ajutor victimelor unui accident rutier produs între un autoturism și un autotren, pe DN 7, în localitatea Lungulețu. Echipajele de descarcerare ajunse la locul solicitării au constatat faptul că, în urma evenimentului rutier, au rezultat 5 victime. După acordarea asistenței medicale de urgență toate cele 5 persoane, aflate în stare de conștiență, au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate.
O altă misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor s-a produs tot în după-amiaza zilei de ieri, atunci când pompierii brașoveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Centrul de Copii Târguleni. Echipajele au acționat cu trei mașini de stingere pentru localizarea și stingerea flăcărilor ce se manifestau în interiorul camerei centralei termice, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Din fericire, până la sosirea salvatorilor, 12 copii și 1 adult s-au autoevacuat, astfel încât evenimentul nu s-a soldat cu victime. Pompierii au intervenit prompt, astfel încât incendiul a fost stins în scurt timp, în limitele găsite, fără să fie afectate alte bunuri.
În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorlogie a emis 3 atenționări
meteorologice COD GALBEN de ceață, ce au vizat județele: CL, HR și
IL, precum și 4 atenționări
meteorologice COD GALBEN de vânt, pentru județele: AG,
CS, DB, PH și TM. În urma
manifestării acestor fenomene, nu au fost derulate intervenții deosebite pentru
limitarea și înlăturarea efectelor.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
04.12.2020