Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Vrancea, Bihor și Prahova.
Aproape 80% din totalul intervențiilor au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.259 de cazuri SMURD din 1.578 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 49 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 8 misiuni de descarcerare și 262 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
În cursul zilei de ieri, salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu produs la o locuință, în localitatea Feldru. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafață de aproximativ 160 mp. Timp de mai bine de 2 ore colegii noștri au acționat unitar pentru stingerea incendiului, astfel încât nu au fost înregistrat victime. Concomitent cu operațiunea de localizare și lichidare a focarelor, forțele de intervenție au reușit și evacuarea mai multor bunuri din încăperile locuinței.
O altă misiune care a necesitat efortul susținut al salvatorilor s-a petrecut ieri dimineața, pe autostrada A1. Echipajele pompierilor argeșeni au acționat pentru descarcerarea și acordarea de prim ajutor victimelor unui accident rutier în care au fost implicate 10 autoturisme. Patru dintre cele șase persoane implicate în acest eveniment au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare. Totodată, colegii noștri au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor de la autoturisme.
Tot în cursul zilei de ieri au fost transmise și 14 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind instituirea carantinei zonale, incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări privind respectarea regulilor de distanțare și igienă, obligativitatea purtării măștii de protecție, în județele: BC, BT, DB, IL, IS, NT și TR.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE
24.11.2020