Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din întreaga țară au gestionat peste 1.400 de situații de urgență.

 

La nivel național, 1.214 de persoane au primit asistență medicală de urgență, cele mai multe solicitări fiind gestionate în zona București-Ilfov (306 cazuri), urmată de județele Cluj (64 cazuri) și Mureș (63 cazuri).

 

Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 34 de incendii, la 1 misiune de descarcerare, precum și în alte 182 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere/asanare muniție neexplodată, accidente/incidente din domeniul CBRN.

 

O misiune relevantă a fost aceea din localitatea Vulturești, județul Vaslui, unde mai multe echipaje de descarcerare și prim ajutor au acționat pentru salvarea a 3 persoane, victimele unui accident rutier produs între două autoturisme. În momentul sosirii salvatorilor la fața locului, aceștia au constat faptul că 2 dintre acestea erau încarcerate, în stare de inconștiență. Concomitent cu operațiunile pentru descarcerare, au fost efectuate și manevre de resuscitare. În scurt timp, colegii noștri au reușit extragerea acestora,  aplicând manevrele de prim ajutor, însă în ciuda eforturilor acestora, victimele au fost declarate decedate. Cea de-a treia persoană implicată în accident a suferit leziuni minore, fiind transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.

 

O altă situație marcantă a zilei de ieri a avut loc în localitatea Ingărești, unde echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a acționat, pentru asanarea unui proiectil exploziv, descoperit de către o persoană, în vârstă de 73 de ani, pe timpul executării unor lucrări de întreținere la o anexă gospodărească situată în curtea locuinței personale. Pirotenicienii au cercetat zona cu detectorul de metale pe o suprafață de aproximativ 50 mp, fără a mai găsi și alte elemente de muniție. Proiectilul a fost ridicat,  transportat, depozitat și distrus, în condiții de maximă siguranță, într-un spațiu special amenajat pentru aceste tipuri de misiuni. 

 

Întrucât aceste tipuri de muniţie sunt descoperite, în general, cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii, în gospodării sau în alte locuri frecventate de cetățeni,
amintim faptul că, în cazul descoperirii unor astfel de elemente, trebuie să apeleze de urgență numărul unic 112.

 

Totodată, pentru evitarea situațiilor care pot pune în pericol viața persoanelor, reamintim că este

interzisă:

·      ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe;

·      comercializarea acestora prin agenții de colectare a dețeurilor feroase și neferoase;

·      lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;

·      introducerea acestora în foc;

·      topirea elementelor metalice ale elementelor de muniții;

·      tăierea acestora cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

·      folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

·      demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

·      folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniții, cum sunt: grenadele, proiectilele și focoasele sau alte elemente din componența acestora.

 

Informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro și a aplicației DSU (ce poate fi descărcată, gratuit, din Google Play Store și AppStore).

 

Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

18.11.2020