În perioada 13-15 noiembrie a.c., pompierii au acționat, la nivel național, pentru gestionarea unui număr de 4.520 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (3.542 cazuri SMURD).
În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 3.584 persoane.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 13 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 6 persoane și-au pierdut viața, în județele Argeș, Bacău, Prahova, Suceava și Timiș.
Una dintre misiunile relevante a avut loc vineri, 13 noiembrie, în localitatea Zahanaua, județul Prahova. În evenimentul rutier au fost implicate un autotren și un autoturism, soldat cu două victime, dintre care una decedată. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, persoana care se afla în stare de inconștiență a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.
Tot în cursul zilei de vineri, o altă situație soldată cu victime s-a produs pe A 1, între Arad și Timișoara, unde un autotren și un autoturism au intrat în coliziune. În urma acestui accident, 4 persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgență din partea echipajelor SMURD sosite la fața locului. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, una dintre acestea și-a pierdut viața.
Intervenția zilei de sâmbătă este reprezentată de misiunea de stingerea a incendiului produs la Spitalul Clinic Județean de Urgență din municipiul Piatra Neamț, unde au acționat de urgență peste 150 de salvatori, care au încadrat 35 mijloace tehnice. Ajunse locul solicitării echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum pe secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului. Prioritatea colegilor noștri a fost reprezentată de salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.
Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.
Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului. Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane. În urma evenimentului au rezultat 15 victime, dintre care 10 decedate (8 pacienți internați în salonul incendiat și 2 aflați în salon alăturat, care nu a fost afectat de incendiu), medicul de gardă care a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, 1 medic cu arsuri de căi aeriene și 2 asistenți cu arsuri de gradul I pe 20% din suprafața corporală. Celelalte victime au fost evacuate și transferate la UPU, în vederea transportului la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Spiridon” Iași.
O altă misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a fost și cea din cursul zilei de duminică, atunci când salvatorii gălățeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la etajul 3 al unui bloc de locuințe. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum în interiorul unui apartament. Din nefericire, pe timpul operațiunilor colegii noștri au găsit o persoană care și-a pierdut viața, iar o alta, care se afla în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind ulterior declarată decedată.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Dinamica operativă va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.