Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Arad, Constanța și Satu Mare.
Aproape 80% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.162 de cazuri SMURD din totalul de 1.459 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 54 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 2 misiuni de descarcerare și 241 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
În cursul ultimelor 24 de ore, salvatorii brașoveni au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu produs la o locuință, în localitatea Săcele. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau pe aproximativ 600 mp, la întreaga locuință și la un restaurant aflat în imediata vecinătate. Timp de mai bine de 6 ore, 25 de pompieri care au încadrat 5 mașini de stingere au acționat unitar pentru lichidarea flăcărilor, astfel încât nu au fost înregistrate victime.
O altă intervenție care a necesitat efortul susținut al salvatorilor s-a petrecut ieri seară, pe autostrada A1 între localitățile București – Pitești, la un accident rutier în care au fost implicate 4 autoturisme. Echipajele pompierilor giurgiuveni sosite la locul evenimentului au acționat pentru descarcerarea și acordarea de prim ajutor victimelor, astfel încât 2 persoane au necesitat îngrijiri medicale, una dintre acestea fiind transportată la spital pentru investigații suplimentare. Totodată, colegii noștri au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor de la autoturisme.
Deși Administrația Națională de Meteorologie a emis, în ultimele 24 de ore, 3 atenționări
meteorologice de COD GALBEN de ceață, ce au vizat
județele: BC, BN, CT, CJ, HR, IS, MM, NT, SJ, SM și TL, nu au fost derulate intervenții
deosebite pentru limitarea și înlăturarea efectelor, în urma manifestării
fenomenelor prognozate.
Ca urmare a informărilor primite, subunitățile operative ale IGSU au dispus din primele momente măsuri pentru intervenție în cazul manifestării unor situații de urgență cauzate de vremea nefavorabilă. Au fost verificate și pregătite pentru răspuns toate categoriile specifice de mijloace de intervenție.
Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU a monitorizat permanent dinamica din teren pentru dispunerea măsurilor imediate în vederea eficientizării intervențiilor operative.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.