În cursul zilei de ieri, la nivel național, peste 1.200 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURD din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona București-Ilfov (370), urmată de județele Cluj (60) și Mureș (52).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 35 incendii, 32 misiuni de descarcerare, deblocare sau salvare, precum și în alte 178 de intervenții în sprijinul comunităților.
O intervenție relevantă, gestionată în cursul zilei de ieri, a avut loc în județul Vrancea, unde salvatorii au fost solicitați să intervină în urma unui accident rutier produs pe raza localității Lespezi. În evenimentul rutier au fost implicate 2 autoturisme, în care se aflau câte un ocupant. Pentru extragerea uneia dintre victime a fost necesară intervenția echipajului de descarcerare. După acordarea primului ajutor, ambele persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Un alt accident rutier soldat cu victime a fost gestionat de salvatorii hunedoreni. Evenimentul s-a petrecut pe DN66, în localitatea Bănița. În urma impactului, în care a fost implicat un autotren, un autoturism și o autoutilitară, au rezultat 3 victime, din care 1 încarcerată. În timp ce echipajul de descarcerare lucra pentru extragerea persoanei blocate în fiarele contorsionate, paramedicii SMURD acordau îngrijiri celor 2 victime politraumatizate, dar conștiente. În final, toate cele 3 persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratament medical suplimentar.
În perioada supusă raportării au fost transmise 11 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT privind incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări pentru respectarea regulilor de distanțare și igienă, în județele: CV, DB, DJ, MS, SV, TM, VL și VS.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul
producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin
intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/
sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store
și AppStore.