În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari au gestionat 3.928 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.472 de persoane aflate în dificultate.
În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 122 de incendii, precum și în alte 580 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 18 accidente rutiere.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
Una dintre intervențiile relevante a avut loc în județul Constanța, pompierii fiind solicitați vineri, să intervină în urma izbucnirii unui incendiu de vegetație uscată în zona localității Corbu. Întrucât frontul incandescent avea o lungime de aproximativ 4 km și se manifesta într-o zonă mlăștinoasă, greu accesibilă, echipajele de stingere au acționat peste 48 de ore pentru limitarea și înlăturarea efectelor. În cele din urmă, după eforturi susținute, salvatorii au lichidat flăcările în cursul nopții de sâmbătă. Deși 400 de hectare au fost mistuite de arderea necontrolată, nu au fost înregistrate victime sau alte obiective afectate.
O altă intervenție relevantă a fost gestionată, sâmbătă, de pompierii argeșeni, în urma producerii unui accident rutier pe DN 7, pe raza localității Morărești, între un autocar și o autoutilitară. În urma evenimentului rutier, în care au fost implicate 37 de persoane, au rezultat 8 victime, conștiente. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, cele 8 victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Un alt eveniment care a necesitat alocarea de forțe considerabile, a avut loc duminică, în județul Vrancea, în localitatea Urechești. Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în curtea unui operator economic, unde erau depozitați paleți, dispuși în stive de 3 m înălțime, pe o suprafață de aproximativ 1100 mp. Din pricina suprafeței și a cantității de material combustibil, s-a impus suplimentarea forțelor de intervenție cu echipaje din cadrul ISU Bacău. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
O altă intervenție deosebită a avut loc în județul Argeș, în urma izbucnirii unui incendiu la o casă din localitatea Câmpulung. În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Din nefericire, în urma incendiului a fost găsită o persoană (femeie, 80 ani) decedată.
Un alt eveniment soldat cu pierderea unei vieți omenești, a avut loc tot duminică, în urma unui incendiu ce a cuprins o casă din localitatea Drănic. În momentul sosirii pompierilor doljeni la locul intervenției, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la nivelul întregii locuințe. Din păcate, salvatorii au găsit o persoană (bărbat, 61 ani) decedată.
În perioada supusă raportării au fost transmise 16 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 1 privind prezența animalelor sălbatice în proximitatea comunităților, iar 15 privind incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări pentru respectarea regulilor de distanțare și igienă.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
19.10.2020