În perioada 18-20 septembrie, la nivel național, pompierii militari au gestionat 3.857 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor unui număr de 2.982 de persoane aflate în dificultate.
Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 102 de incendii, precum și în cazul a 581 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale din medii ostile, distrugere muniție neexplodată sau incidente CBRN.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 10 accidente rutiere.
Dintre cele mai importante situații gestionate amintim:
- Una din intervențiile relevante a avut loc în cursul zilei de vineri, în localitatea Dumbrăvița, unde salvatorii din cadrul ISU Timiș au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la căminul cultural din localitatea Dumbrăvița. Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului, afectând o suprafață de aproximativ 120mp. Din fericire, în urma acestuia nu au rezultat victime.
- O altă intervenție complexă, petrecută vineri, a avut loc la ieșire din localitatea Ciolpani, unde pompierii bucureșteni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe DN 1, unde un microbuz s-a răsturnat. În urma accidentului au rezultat 7 victime. După acordarea primului ajutor medical, 6 persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare. Din nefericire, în urma evenimentului rutier, o persoană și-a pierdut viața.
- Un alt accident rutier, ce ar fi putut avea consecințe grave, a avut loc sâmbătă, pe raza localității Vicovu de Jos. Salvatorii suceveni au intervenit pentru acordarea primului ajutor celor 3 victime rezultate în urma impactului dintre 2 autoturisme. În urma acordării primului ajutor medical, la fața locului, 2 persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.
- Tot în cursul zilei de sâmbătă, salvatorii suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o locuință din localitatea Straja. Pompierii au intervenit prompt și au reușit să salveze casa, fără ca flăcările să se propage la întreaga locuință.
- Tot sâmbătă, salvatorii giurgiuveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament, situat la etajul 3 al unui imobil, din municipiul Giurgiu. În urma sosirii la locul evenimentului, echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă. Din cauza degajărilor mari de fum, pe timpul intervenției au fost evacuate 12 persoane. Din pricina intoxicării cu monoxid de carbon, 4 victime au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la spital.
- În cursul zilei de duminică, pompierii suceveni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă, din comuna Baia. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau la acoperișul locuinței și în interiorul acesteia, cu pericol de propagare la întreaga construcție, dar și la alte două case de locuit, aflate în imediata apropiere. Prin eforturi susținute, salvatorii au limitat propagarea flăcărilor, au salvat restul casei de locuit, precum și cele două locuințe învecinate. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Vineri, în contextul manifestării fenomenelor meteorologice, au fost semnalate efecte în 9 localități din 5 județe (BT, BZ, CL, CT și VN) unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 case, 7 curți, 11 beciuri/subsoluri, 14 anexe, cât și pentru decolmatarea a 28 podețe și deblocarea unui autoturism cu 2 persoane, blocat din cauza apei acumulate pe carosabil.
În perioada supusă raportării au fost transmise 31 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 5 privind prezența animalelor sălbatice (urs), iar 26 privind incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări pentru respectarea regulilor de distanțare și igienă.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
12.10.2020