Peste 1.500 de situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 ore, la nivel național
Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 1.325 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
În afara acestor situații, echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la 77 misiuni de stingere a incendiilor, 5 misiuni de descarcerare, 26 misiuni de deblocare sau salvare, precum și în alte 154 de intervenții în sprijinul comunităților.
Dintre cele mai relevante situații înregistrate, amintim:
În cursul ultimelor 24 de ore, a fost emisă 1 avertizare meteorologică COD ROȘU de grindină de dimensiuni medii și mari și vijelie puternică, rafale de peste 90 km/h ce a vizat județele Maramureș și Satu Mare. De asemenea, pentru județele Arad, Caraș-Severin, Satu Mare și Timiș au fost emise 3 avertizări meteorologice COD PORTOCALIU de grindină și vânt.
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost emise 2 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, pentru județele Maramureș și Satu Mare.
Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 12 localități din 3 județe (HD, MM, și SM) unde s-a intervenit pentru degajarea a 13 de copaci căzuți pe carosabil, 1 stâlp de telefonie mobilă și mai multe elemente de construcție desprinse de vânt. Din fericire, nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale însemnate.
Având în vedere că, până astăzi la ora 18.00, se află în vigoare o avertizare meteorologică COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină, la început în Banat, Crișana, Maramureș, apoi și în vestul și nordul Olteniei, Transilvania, nord-vestul și nordul Munteniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei. Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.
De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
06.10.2020