Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

În perioada 18-20 septembrie, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.138 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor unui număr de 3.101 de persoane aflate în dificultate.

 

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 438 de incendii, precum și în cazul a 584 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale din medii ostile, distrugere muniție neexplodată sau incidente CBRN.

 

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 15 accidente rutiere.

 

Dintre cele mai importante situații gestionate amintim:

 

  • Una din intervențiile relevante a avut loc în cursul zilei de vineri, în localitatea Domnești, unde salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane surprinsă de surparea pereților unei fântâni, pe timpul unei lucrări de curățare a acesteia. Prin eforturi susținute, pompierii au reușit deblocarea victimei și recuperarea acesteia în viață.

 

  • O altă intervenție complexă, petrecută vineri, a avut loc în localitatea Mesteacăn, unde pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu care a cuprins 2 case, 1 atelier de tâmplărie și mai multe anexe gospodărești. Salvatorii au depus eforturi susținute, astfel că au reușit lichidarea incendiului după aproximativ 2 ore, fără să se înregistreze victime.

 

  • Un accident rutier grav a avut loc duminică, pe DN 2A, pe raza localității Ghindărești. În acest caz, salvatorii constănțeni au intervenit pentru descarcerarea și acordarea de prim ajutor celor 4 victime, care au rezultat în urma impactului dintre 2 autoturisme. În ciuda tuturor eforturilor pompierilor, trei victime au fost declarate decedate (1 femeie, 54 ani și 2 bărbați, 52 ani, respectiv, 26 ani). După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, cea de-a patra victimă a fost transportată la spital, inconștientă.

 

  • Tot în cursul zilei de duminică, pompierii buzoieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și culturi agricole, ce s-a produs pe raza localității Stâlpu. Au fost afectate aproximativ 107 hectare de culturi de porumb și 1 tonă de furaje, ce se aflau depozitate pe câmp. După aproximativ 4 ore de efort neîntrerupt, militarii au reușit să lichideze incendiul, fără ca acesta să se extindă și la alte vecinătăți.

 

  • Tot duminică, salvatorii bucureșteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs în parcarea subterană a unui bloc de locuințe, din strada Pepelea. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta la un autoturism garat în subsolul clădirii. Din cauza degajărilor mari de fum, pe timpul intervenției au fost evacuate 14 persoane, iar alte 7 s-au autoevacuat. Deși pompierii au stins incendiul în mai puțin de o oră din momentul solicitării, 3 persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar după acordarea măsurilor de prim ajutor, o persoană a fost transportată la spital conștientă.

 

O atenție deosebită a fost acordată și incendiilor care au cuprins vegetația uscată. În acest sfârșit de săptămână, pompierii au intervenit pentru stingerea a 315 astfel de incendii care au afectat o suprafață de peste 1.000 de hectare. În astfel de cazuri, flăcările se întind cu repeziciune, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a limita și lichida arderea necontrolată. Situația este cu atât mai delicată cu cât în apropierea câmpurilor arzânde se află locuințe și există pericolul de propagare a incendiilor. Pentru evitarea unor astfel de situații, adresăm rugămintea cetățenilor să țină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

 

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

21.09.2020