În cursul zilei de ieri, la nivelul întregii țări, pompierii au intervenit în peste 1.300 de situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, astfel că echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea primului ajutor celor peste 1.100 de persoane aflate în dificultate. Cele mai multe cazuri au fost gestionate în zona București-Ilfov și în județele Mureș și Cluj.
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 107 incendii și au gestionat cu promptitudine 195 misiuni pentru descarcerare, deblocare-salvare și protecție a comunităților.
Una dintre situațiile marcante ale zilei de ieri a avut loc în localitatea Vama, unde salvatorii suceveni au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu care se manifesta la mai multe construcții din două gospodării. Cu eforturi susținute, pompierii au salvat o mare parte a casei de locuit și gospodăria învecinată, cu bunurile aferente. Pe timpul intervenției, pompierii au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care a suferit arsuri minore la nivelul unui braț și unei femei în urma unui atac de panică.
Un alt caz similar s-a petrecut în municipiul Bârlad, unde intervenția salvatorilor vasluieni a fost necesară în urma producerii unei explozii urmate de incendiu la o locuință. În momentul sosirii pompierilor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, iar lângă locuință a fost găsită o femeie ce a suferit arsuri pe aproximativ 15% din suprafața corpului. Incendiul a fost lichidat și victima transportată la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.
Având în vedere că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate un număr de 69 de incendii de vegetație, care au afectat o suprafață de aproximativ 113 hectare, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și să țină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. De asemenea, arderea resturilor vegetale se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
10.09.2020