Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Cluj, Prahova, Iași, Argeș și Neamț.
Aproape 80% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.240 de cazuri SMURD din totalul de 1.598 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 115 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 7 misiuni de descarcerare și 236 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
Una dintre situațiile marcante ale zilei de ieri a avut loc pe raza localității Valea Bistrei, unde pompierii cărășeni au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical victimelor unui accident rutier. În acest incident au fost implicate 2 autoturisme în care se aflau 4 ocupanți. În ciuda tuturor eforturilor depuse de salvatori, 2 persoane au decedat, iar alta a fost transportată pentru investigații medicale suplimentare la spital.
O altă misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor a fost cea din județul Ialomița, unde echipaje de salvatori au intervenit pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical victimelor unui accident rutier produs în zona localității Urziceni. În urma incidentului, o persoană și-a pierdut viața, iar alte 3 victime au fost transportate la spital, pentru investigații medicale de specialitate.
Având în vedere că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate un număr de 70 de incendii de vegetație, care au afectat o suprafață de aproximativ 109 hectare, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și să țină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. De asemenea, arderea resturilor vegetale se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
01.09.2020