Peste 360 de incendii au avut loc în țară, în acest weekend

Peste 360 de incendii au avut loc în țară, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână, din totalul celor 4.415 intervenții gestionate de pompieri, 369 au fost pentru stingerea incendiilor. Cea mai mare parte dintre acestea au afectat terenurile agricole, fiind înregistrate peste 240 de incendii de vegetație uscată.

 

În afara acestor situații de urgență, salvatorii au acționat pentru acordarea primului ajutor unui număr de 3.518 persoane, în cazul a 99 misiuni de căutarea-salvare, precum și în alte 528 de intervenții în sprijinul comunităților. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 18 accidente rutiere.

 

  • Una dintre situațiile relevante din acest weekend a avut loc sâmbătă, în municipiul Covasna, unde un gater a fost cuprins de un incendiu major, care a afectat o suprafață de aproximativ 3000 mp. Patru echipaje de stingere ISU și alte patru autospeciale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru lichidarea flăcărilor.

 

  • Tot în cursul zilei de sâmbătă, o altă intervenție care a presupus un efort deosebit din partea pompierilor s-a produs în localitatea ilfoveană Periș. Incendiul s-a manifestat la un batal de dejecții, pe o suprafață de peste 2000mp, iar pentru lichidare au acționat peste 50 de salvatori cu 10 autospeciale de stingere.

 

  • Un alt incendiu care a afectat o suprafață mare a avut loc duminică, la un service auto din Craiova, județul Dolj. Echipajele de stingere ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta într-o hală, cu degajări mari de fum, fiind afectate mai multe autovehicule. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și nu s-au înregistrat victime.

 

Având în vedere că în ultimele zile s-a observat o creștere a numărului de incendii de vegetație, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și să țină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. De asemenea, arderea resturilor vegetale se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

 

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

31.08.2020