Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii militari au gestionat peste 1.500 de situații de urgență.

 

La nivel național, 1.276 de persoane au primit asistență medicală de urgență, cele mai multe solicitări fiind gestionate în zona București-Ilfov (271 cazuri), urmată de județele Mureș (55 cazuri), Cluj (47 cazuri) și Timiș (47 cazuri).

 

Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 103 de incendii, la 9 misiuni de descarcerare, precum și în alte 218  intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere/asanare muniție neexplodată, accidente/incidente din domeniul CBRN.

 

Una dintre situațiile marcante ale zilei de ieri a avut loc în localitatea Sânandrei, unde pompierii din județul Timiș au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu izbucnit la un autotren care transporta o cantitate de 24 de tone de îngrășăminte chimice pe bază de azotat de amoniu. Salvatorii au intervenit prompt și au oprit propagarea flăcărilor către încărcătură.

 

De asemenea, în ultimele 24 ore, pompierii militari au acționat și pentru lichidarea a 65 de incendii de vegetație uscată, produse în județele: AG,BH, BR, BT, BZ, CJ, CL, CT, CV, DB, GL, GR, IS, MS, OT, SJ, SV, TL, TR, VL, VS și Municipiul București, suprafață totală afectată fiind de aproximativ 112 ha.

 

Astfel, echipaje de pompieri împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale au depus eforturi pentru evitarea propagării flăcărilor la alte obiective aflate în proximitatea zonelor de manifestare, precum și pentru limitarea potențialelor efecte.

 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reamintește următoarele măsuri preventive:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
  • Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

 

 

 

Informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro și a aplicației DSU (ce poate fi descărcată, gratuit, din Google Play Store și AppStore).

 

Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

14.08.2020