Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Mureș, Cluj și Neamț.
Aproape 80% din totalul numărului de intervenții au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele de paramedici SMURD (1.145 de cazuri SMURD din totalul de 1.488 de situații de urgență gestionate).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 108 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 6 misiuni de descarcerare și 229 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
Una dintre situațiile marcante ale zilei de ieri a avut loc în localitatea Tureni, unde pompierii clujeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unui bărbat blocat sub un mal de pământ. În momentul sosirii la locul intervenției, victima era inconștientă. Salvatorii au avut la dispoziție 2 buldoexcavatoare pentru consolidarea malurilor de pământ şi au săpat inclusiv cu mâinile goale în încercarea de a ajunge mai repede la victimă. În ciuda tuturor eforturilor depuse de salvatori, bărbatul a decedat.
O altă misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor a fost cea din județul Constanța, unde echipaje de salvatori au intervenit pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical victimelor unui accident rutier produs între localitățile Eforie Nord și Eforie Sud. În urma incidentului, o persoană și-a pierdut viața, iar cea de a doua a fost transportată la spital, pentru investigații medicale de specialitate.
Concomitent cu misiunile de salvare, pompieri din 25 de județe (AB, AR, BR, BT, BZ, CJ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, IL, IS, MH, MS, OT, SB, SM, SV, TL, TM, TR, VL, VN) au intervenit pentru lichidarea incendiilor produse la vegetația uscată. Suprafața afectată a fost de aproximativ 92 de hectare.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reamintește următoarele măsuri preventive:
În ceea ce privește fenomenele de vreme rea, specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au emis în cursul zilei de ieri 24 de atenționări și avertizări. Manifestarea acestora nu a generat efecte considerabile și nu au existat situații care să pună în pericol comunitățile din zonele vizate.
Informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro și a aplicației DSU (ce poate fi descărcată, gratuit, din Google Play Store și AppStore).
Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
12.08.2020