Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

În ultimele 24 de ore (06 august a.c. ) echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină la 1.645 situații de urgență, dintre care 207 misiuni de stingere a incendiilor, 1.173 cazuri SMURD, 33 misiuni de deblocare sau salvare, precum și alte 232 de intervenții în sprijinul comunităților.

 

La nivel național, 1.208 de persoane au primit asistență medicală de urgență, cele mai multe solicitări fiind gestionate în zona București-Ilfov (379 cazuri), urmată de județele Argeș (124 cazuri) și Iași (119 cazuri).

 

În această perioadă s-a constatat o creștere a numărului incendiilor de vegetație și în special a celor de miriști. Cele mai relevante misiuni s-au înregistrat în municipiul București, în zona sectorului 6 al Capitalei (suprafața afectatată cca. 10.000 mp), respectiv în județul Ilfov, în orasul Chitila (suprafața afectatată cca.7.000 mp).

 

Arderea vegetaţiei uscate, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, reprezintă principalele elemente care conduc la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora.

 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
  • Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

 

 

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

07.08.2020