Mihai, Călin, Anca, Radu și Simion sunt cei cinci pompieri care au fost recompensați cu prilejul Zilei aniversare a Ministerului Afacerilor Interne! Colegii noștri s-au remarcat prin faptele lor și curajul de care au dat dovadă în misiunile desfășurate. Au salvat vieți din incendii, accidente sau de la înec și s-au implicat în acțiuni umanitare!
PLUTONIER ADJUTANT BĂNCILĂ MIHAI-ADRIAN (ISU BRAȘOV)
Colegul nostru este recunoscut și apreciat pentru devotamentul și implicarea pe care le dovedește în toate misiunile ce îi sunt încredințate, dar mai ales pentru acțiunile sale umanitare pe care acesta le desfășoară în timpul liber.
Cea mai recentă acțiune umanitară a acestuia este ajutorarea unei familii nevoiașe din județul Vaslui. Aflând că în localitatea în care locuiește, Moieciu, se află un grup de copii din cadrul unor familii fără posibilități materiale, acesta s-a oferit să găzduiască 4 dintre aceștia, care erau și frați. Totodată, colegul nostru a și-a dorit să-i facă să se simtă ca într-o familie cu adevărat, oferindu-le amintiri de neuitat. Acțiunile colegului nostru nu s-au oprit aici. După ce micuții au fost beneficiarii Proiectului Asociației “Casa Share”, primind astfel o locuință, plutonier adjutant Băncilă Mihai-Adrian s-a ocupat personal de strângerea sumelor de bani necesare mobilării acestei locuințe.
Acțiunile sale umanitare nu au fost întreprinse numai în ultima perioadă, el fiind constant preocupat de a-și ajuta semenii. Astfel, în anul 2016, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, 9 copii, rămași fără tată, au avut parte de o zi de neuitat alături de pompierii brașoveni. La inițiativa colegului nostru, micuții au fost chemați la sediul inspectoratului, unde salvatorii i-au primit cu zâmbete, voie bună, dar și cu multe surprize.
Un alt eveniment unde colegul nostru a dat dovadă de altruism, dar și de spiritul de salvator, a avut loc în 2012. Aflat în timpul liber, acesta a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical unui cetățean austriac, ce suferise răni grave la mâna dreaptă, în urma exploziei unei arme. Intervenția promptă a colegului nostru a făcut posibilă salvarea brațului bărbatului, care participa, la acel moment, la reconstituirea unei bătălii din Primul Război Mondial.
SERGENT MAJOR TRIF CĂLIN (ISU ARAD)
În data de 30.06.2020, subofițerul se afla în timpul liber, acasă, în localitatea Buteni. La ora 18.39, în urmai unui apel la 112 două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Sebiș au fost alocate în zona localității Buteni pentru salvarea unui minor de 11 ani, prins în mijlocul râului Crișul Alb. Copilul, plecat la scăldat cu alți doi prieteni de 12, respectiv 13 ani, a fost luat de curent și purtat într-o zonă cu apă adâncă.
Echipajele plecate spre locul incidentului l-au sunat pe sg.maj. TRIF CĂLIN, pentru a-i ajuta să identifice mai repede locul solicitării, colegul nostru cunoscând foarte bine zona în care s-a produs tragicul incident.
După primirea informațiilor de la colegii săi, sg.maj. TRIF CĂLIN a indicat exact locul în care se puteau afla cei trei copii și a plecat imediat, cu autoturismul personal, spre locul intervenției.
Analizând situația de la fața locului, subofițerul a realizat nu există timpul necesar pentru lansarea bărcii la apă, întrucât copil, agățat de un bolovan, avea semne vădite de oboseală și prezenta semnele tipice unei hipotermii.
Dând dovadă de prezență de spirit, curaj, îndemânare și o bună pregătire practică și fizică, sg.maj. TRIF CĂLIN a îmbrăcat o vestă de salvare din dotarea bărcii, a înotat până la copil, l-a echipat pe acesta cu vestă și l-a adus până la un loc în care a putut fi preluat de către echipajul SMURD. Minorul a fost transportat la spital cu hipotermie.
PLUTONIER ADJUTANT CHIRIȚĂ ANCA (ISU CONSTANȚA)
În data de 31 mai a.c., în jurul orei 01:00, colega noastră a preluat un apel prin SNUAU 112, de la o bătrână, care sesiza faptul că este căzută în casa și are nevoie de ajutor. Pe tot parcursul discuției, bătrâna era incoerentă, vorbea foarte greu și nu putea oferi mai multe date referitoare la adresa ei, decât un număr al casei. Ajunși pe strada indicată de apelantă, echipajele nu au identificat locuința acesteia, însă plt.adj. Chiriță Anca a dat dovadă de stăpânire de sine, reluând convorbirea telefonică cu batrâna, penru obținerea datelor și infomațiilor care să-i ajute pe salvatori.
Din aproape în aproape, plt.adj.Chiriță Anca a reușit să coordoneze echipajele, astfel încât acestea să ajungă în timp util la locul solicitării.
PLUTONIER RAD RADU (ISU MUREȘ)
În data de 20.05.2020, ora 11:41, o echipă de muncitori executau lucrări de asfaltare a unui drum pe raza localității Gâmbuț, județul Mureș. Pe timpul lucrărilor, s-a produs o defecțiune la șenila excavatorului, iar utilajul s-a răsturnat. În încercarea de remedia situația, unui muncitor i-a fost amputat membrul inferior drept.
Aflat în timpul liber, colegul nostru a auzit un strigăt disperat de ajutor, moment în care, ghidat de instinctul de salvator, a luat trusa de prim ajutor din mașina personală și a alergat spre locul incidentului.
Ajungând la fața locului, acesta a executat o recunoaștere rapidă a gravității accidentului și a constatat că este vorba despre o victimă de sex masculin de aproximativ 28 de ani, care avea pierderi masive de sânge.
Cu stăpânire de sine și profesionalism, Radu i-a acordat de urgență primul ajutor medical victimei, legându-i de îndată un garou compus din cureaua de la pantalonii operatorului de pe excavator, deasupra membrului amputat pentru a stopa hemoragia. Concomitent cu liniștirea, stabilizarea și menținerea în stare de conștiență a victimei, a sunat la numărul unic de urgență 112, anunțând clar locația evenimentul și oferind date concrete despre starea bărbatului.
Acțiunea s-a desfășurat contracronometru, colegul nostru a continuat să acorde primul ajutor calificat victimei și să comunice cu aceasta, pentru a nu-și pierde conștiința, până la sosirea forțelor de intervenție.
PLUTONIER ADJUTANT COTUȚ SIMION CIPRIAN (ISU BISTRIȚA-NĂSĂUD)
Colegul nostru s-a remarcat la intervenția din localitatea suceveană Siminicea, unde, împreună cu alți doi colegi au acordat primul ajutor și îngrijirile necesare unei femei aflată in momentul nașterii. Prin executarea precisă a protocolului specific în astfel de situații, a reușit asistarea nașterii, cu succes, iar ulterior, mama și bebelușul au fost preluați în siguranță de echipajului de pe ambulanta venită la caz, și transportată la spitalul din Fălticeni.
O altă misiune îndeplinită cu succes de către plt.maj. Cotuț Simion Ciprian a fost și cea din data de 23 iunie a.c., în localitatea Rodna, zona extrem de afectată din cauza precipitațiilor abundente. Aflat în timpul liber, după ce efectuase tură operativă de 24 de ore, acesta a avut mai multe acțiuni de evacuare / salvare a persoanelor din casele afectate de inundații.
16.07.2020