Efectele vremii nefavorabile înregistrate la nivel național

Efectele vremii nefavorabile înregistrate la nivel național

În contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate efecte în 14 localități din 8 județe (BC, BN, CL, CS, HD, MM, NT și SM) unde pompierii militari au intervenit, cu mijloace tehnice specifice, pentru evacuarea apei din 6 beciuri/subsoluri, 15 curți, 1 anexă gospodărească. Totodată, misiunile colegilor noștri au constat și în degajarea a 14 copaci/stâlpi de telefonie căzuți pe carosabil, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere afectate de viituri.

 

Din cauza averselor torențiale, traficul rutier este blocat pe 1 drum județean (DJ 582/CS), deviat pe 1 drum național (DN 66A/HD) și a fost temporar întrerupt pe 2 drumuri naționale (DN 17D/BN și DN 15C/NT) și 3 drumuri județene (DJ 157C/NT, DJ 156A/NT și DJ 668/HD). Pentru remedierea situației, echipaje specializate se află permanent în teren, pentru ca circulația rutieră să poată fi reluată, în condiții normale, în cel mai scurt timp.

 

De asemenea, traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 509 la ieșirea din municipiul Piatra-Neamț, spre localitatea Bicaz, din cauza aluviunilor acumulate pe terasamentul căii ferate.

 

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 5 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 3 județe (NT, TL și SJ).

 

La momentul raportării, nu sunt în desfășurare intervenții ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

 

Având în vedere că, până astăzi la ora 20.00, se află în vigoare o avertizare meteorologică COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale,  intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină, în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.

 

De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, prin Centrul Operațional Național, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele posibil a fi afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

 

 Recomandări populație:

Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

 

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, și prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/.

 

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

30.06.2020