Misiunile pompierilor din minivacanța de Rusalii

Misiunile pompierilor din minivacanța de Rusalii

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliior, peste 5.000 de pompieri au asigurat misiunile de protecţie a populației, salvatorii din întreaga țară acționând pentru gestionarea unui număr de 5.456 de intervenții, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în  acordarea asistenței medicale de urgență (4.393 cazuri SMURD).

 

Misiunile pompierilor au fost acoperite cu peste 3.400 mijloace tehnice destinate gestionării cu eficiență a intervențiilor care au presupus stingerea incendiilor, recuperarea și salvarea  persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat.

 

Răspunsul la urgențele medicale a fost asigurat de peste 400 echipaje SMURD, care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, motociclete SMURD și ambulanțe pentru transport neonatologic.

 

Astfel, în intervalul 05-08.06.2020, echipajele de salvatori au intervenit pentru gestionarea cu eficiență a unui număr de 5456 intervenții (230 de incendii, 18 misiuni de descarcerare, 815 intervenții în sprijinul comunităților), dintre care 4393 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență persoanelor aflate în dificultate.

 

Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul perioadei menționate, a avut loc sâmbătă, când pompierii teleormăneni au fost solicitați să intervină la 2 evenimente rutiere, înregistrate pe DN6. Din nefericire, aceste incidente, s-au soldat cu 10 victime, dintre care 5 decedate, iar după evaluarea și primirea îngrijirilor medicale la fața locului 2 persoane au fost  transportate la spital, pentru investigații suplimentare de specialitate.

 

De asemenea, o altă intervenție relevantă a avut loc duminică, în localitatea Bărdești, din județul Mureș, în urma incendiului izbucnit la un adăpost de animale.  Ajunși la locul intervenției, pompierii mureșeni au constatat că flăcările se manifestau generalizat, cu posibilitate de propagare la o clădire aflată în proximitate. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele dislocate la fata locului au fost suplimentate, astfel că incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Incidentul nu  s-a soldat cu pierderi de vieți omenești, iar animalele au fost protejate din calea focului.

 

46 atenționări meteorologice de tip COD GALBEN, 14 avertizări de tip COD PORTOCALIU și 5 atenționări hidrologice de tip COD GALBEN au fost emise în cursul ultimelor zile de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

 

În contextul fenomenelor meteorologice prognozate, unitățile operative au fost solicitate în sprijinul autorităților locale și  cetățenilor pentru gestionarea efectelor înregistrate în 5 județe (AR, CJ, CT, SM și TM). Astfel, salvatorii au desfășurat misiuni pentru evacuarea apei din 2 pasaje, 2 subsoluri, 4 curți și 1 garaj, precum și pentru degajarea a 2 copaci doborâți de vântul puternic pe carosabil.

 

Evoluția situației din teren a fost atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.

 

Recomandări populație:

Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

 

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

09.06.2020