La nivel național, pompierii militari au gestionat 1.242 de intervenții în diferite situații de urgență, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, majoritatea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 1.030 persoane aflate în dificultate.
În perioada de referință, salvatorii au acționat pentru stingerea a 46 de incendii, precum și în alte 191 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 6 accidente rutiere.
În cursul ultimelor 24 de ore, pompierii gălățeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe DN 25, în zona Hanu Conachi, în care a fost implicat un microbuz cu 12 persoane la bord și un autotren. În urma accidentului au rezultat opt victime, care după acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, au fost transportate la spital, conștiente.
De asemenea, tot ieri, pompierii din județul Alba au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical, victimelor unui accident rutier produs între un autoturism și un autotren în zona localității Lancrăm. În urma accidentului au rezultat 2 victime, pentru una din ele, fiind necesară intervenția echipajului de descarcerare. Victimele au fost asistate medical și evaluate pentru a se stabili transportul acestora către unitățile spitalicești, una din victime fiind preluate de elicopterul SMURD, solicitat la fața locului.
În perioada de referință, au fost emise 6 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor sălbatice (urși) și 1 mesaj pentru a semnala fenomene meteorologice periculoase (averse, descărcări electrice).
18 atenționări meteorologice de tip COD GALBEN și 4 avertizări de tip COD PORTOCALIU au fost emise în cursul ultimelor 24 de ore de către Administrația Națională de Meteorologie. Pompierii au fost în permanență pregătiți pentru intervenție în cazul apariției unor situații de urgență determinate de vremea nefavorabilă. În cadrul Centrului Operațional Național al IGSU au fost monitorizate și analizate informările meteo primite, pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea eventualelor intervenții operative.
Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/ și a paginii https://nutremurlacutremur.ro/.
04.06.2020